Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Hagyd el néha a kitaposott ösvényt, és vesd magad az erdőbe! Biztosan találni fogsz valamit, amit még sose láttál. Alexander Graham Bell Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Örkény és ötvenhat
  2023-10-23 19:03:56, hétfő
 
 


ESTI SZÖKŐ - 302.
Örkény és ötvenhat 1.
[Az ember egyre nehézkesebben ötvenhattal. Már régen nem akarja eldönteni, melyiket viseli könnyebben, a szemforgatás közben aktualizáló hazugságokat, netán a cinikusan haszonelvű, erőszakkal aktualizált hazugságokat.
Inkább kerüli.
Visszatér a megbízható szemtanúkhoz, akik véletlenül se politikusok, és nem terveznek politikusnak szegődni. Most Örkény.
O. Z.]

Örkény István: Noteszlapok, 1956 (1. rész)
AZ ELSŐ LÖVÉS
1956. október 23-án, este 11-kor indultunk a Rádió elfoglalására. Odáig csak tüntettünk, énekeltünk, néhány éljent és vesszent kiáltottunk: eszünkbe sem jutott, hogy elfoglaljunk valamit. Csak amikor az ávósok orvul rálőttek arra a küldöttségre, mely az ifjúság kiáltványát akarta felolvasni, indultunk el a Sándor utcában a Rádió felé.
Még akkor nem voltak fegyvereink. Még akkor igazi dühünk sem volt. Olyanok voltunk, mint a fiatal kígyó, melynek még nem nőtt méregfoga. Ilyenféle verseket kiabáltunk:
,,Miniszternek buta,
mondjon le a Bata."
És:
,,Menjünk tovább előre,
ne hallgassunk Gerőre."
Mentünk is előre. Az első halott - egy alezredes teste - ott feküdt a Puskin utca kövein. Mint a vasat a vas, úgy vonzotta ez a nem élő test a sok tízezernyi élőt. Mentünk, mentünk, míg el nem dördültek az első sortüzek. Mondják, hogy a jó katonaló nem lép holttestekre. Mi rosszabbak voltunk a lovaknál: futtunkban rátapostunk saját halottainkra. De ugyanakkor egy ismeretlen, aki majdnem föllökött a rohanásban, visszaszólt: ,,Pardon, bocsánat". A múzeum-kertben a menekülők kikerülték a virágágyakat, de az utcára érve egyikünk sem tudta, hogy már felkelők vagyunk.
Talán még nem is voltunk azok. A tetőkről géppuskák néztek le ránk, a mi kezünkben semmi, a zsebünkben töltőtoll, notesz, benne egy leány képe, fürdőruhában. ,,Fegyvert kéne szerezni" - mondta egy leleményes ember. ,,Az ám" - bólogattunk, de nem is sejtettük, hogy ilyen esetben mi a teendő.
Csüggedten álltunk. Azt hittük, vége, mehetünk haza, tovább álmodni a szabadságról... És egyszerre - épp éjfélkor - feldübörgött a föld.
Az égő benzin vörös fényében felvonultak az Astoria felől a magyar páncélosok. Befordultak a Sándor utcába és nekiszögezték pózna formájú lövegeiket a Rádiónak.
Aztán eldördült az első lövés.
Azóta sok-sok lövés dördült. De mi, tíz- vagy húszezren, ebből az első lövésből tanultuk meg, hogy mit jelent ez a szó: Néphadsereg.
SZÓBÓL ÉRT A MAGYAR EMBER
A Rákóczi úton vonulunk sűrű tömegben, a Belváros felé. Az egykori Guttmann-áruház tetejéről ávósok géppuskázzák az utcát. Néhányan behúzódnak a kapuk alá, de a sokaság nem oszlik szét, megy tovább, mintha nem is hallaná a fegyverropogást.
A mozi előtt katonai teherautó vesztegel. Rajta egyetlen árva honvéd, sápadt, borostás, riadt képű gyerek. Géppisztolyát nekiszögezi a tömeg sűrűjének.
- Nem szégyelli magát? - kiabált rá egy fiatalasszony. Maga is a népre lő?
A katona nem szólt semmit. Lemászik az autóról és egy hirdetőoszlop mögül felküld az ávósoknak egy sorozatot. Szóból ért a magyar ember.
GALAMBOK
A fecske röptét nem lehet előre látni, de szinte a levegőbe tudom rajzolni a pesti utcák galambjainak röppályáját, ahogy fölrebbentek egy robogó autóbusz elől. Először szelíd félkörben ellibbentek a jármű útjából, aztán ugyanilyen szelíd ívben fölfelé szálltak s végül megtelepültek a házfal egy kiugró párkányán.
Most ugyan hiába próbálnám röptüket a levegőbe írni. Egy sor hernyótalpas zörömböl végig a Bajcsy-Zsilinszky úton. A galambok nem lelnek egy tenyérnyi biztonságot, ahol megpihennének. Röpdösnek, kavarognak, cikáznak összevissza, mint egy őrült agyvelejében a gondolatok... Mélységes szánalom fog el. Talán ők az egyetlen élőlények ebben a városban, akiknek a forradalom éppolyan értelmetlen és félelmetes, mint egy égiháború.
A TÁRGYAK HUMORA
1. Egy szovjet páncélos oldalára valaki rákrétázta: Russzki, go home!
A páncélos végigdübörög a Körúton. Körös-körül mindenki röhög.
2. Páncéloscsata a Szilágyi Erzsébet fasorban. Lőporfüst, ordítás, rohamozó lábak dobogása...
Reklám, cégtábla, fára rajzszögezett cédula: mindegy ne¬kem. Mindig, minden felírást elolvasok. Most is szemembe tűnik egy!
HÁZIASSZONYOK ÉS KISIPARI SZABÓK, FIGYELEM!
Mindnyájunk örömére ismét kapható
az összecsapható
Neptun vasalódeszka!
Bumm... Az egyik páncélos találatot kapott, ágyútornya fölött sűrűn kavarog a füst.
Újra elolvasom a hirdetményt, aztán én is futok.
EGY KIS NYELVTAN
Ketten baktatunk az írószövetségbe. N. meg én. N. a mai magyar irodalom egyik legjobb stilisztája.
Az Izabella utca sarkán belekeveredünk a tömegbe, mely az ávóslaktanyát ostromolja. Egy perc múlva együtt kiáltja velük, ütemesen:
Kiadni a foglyokat!
Kiadni a foglyokat!
Ordítás közben kajánul oldalba bököm N-t, és figyelmeztetem, hogy a felszólító módot főnévi igenévvel pótolni súlyos hiba. (Fizetni!, Leülni! stb.) A helyes: ,,Tessék kiadni a foglyokat!", vagy ,,Adjátok ki a foglyokat!".
Tűnődik egy kicsit, aztán megrázza a fejét: Nem megy. És tovább ordítja:
- Kiadni a foglyokat!
Ez volt a helyes. Tíz perc múlva kiengedték az Országház előtt elfogott fiatal tüntetőket a börtönből.
VITA
A Nyugati pályaudvar minden szögletét orosz páncélosok állják körül. - Emlékszel? - kérdezem N.-től, és idézem:
,,...érctalpait a tipró diadalnak
nem tisztelem én,
sem az önkény pokoli malmát..."
N. bólint.
- Babits a legnagyobb magyar költő - jegyzi meg.
- Nem szeretem semmiben a ,,legnagyobb magyart" - vetem ellene.
- Ebben is a Babits-ellenességedet akarod csak elbújtatni - vádol N.
- Nem vagyok Babits-ellenes! - kiáltom.
Mihelyt megálltunk, rögtön körülvett négy-öt ember. Vi¬ta közben megötszöröződött a számuk.
- Annak a szőke polgártársnak van igaza - mutat rám a tömegből valaki.
- Hogy kinek van igaza - szólal meg az ellenkező irányból valaki -, azt csak az oroszok kivonulása után lehet eldönteni.
- Russzki! Mars ki! - süvít egy szenvedélyes hang.
A vita egyre tüzesedett, de az oroszok nem lőttek belénk: a Babits-kérdésnek tehát nem volt halálos áldozata.
IFJÚSÁG
A Széna téren, a földalatti fúrótornya körül, 20-25 felnőtt és 120 kamasz tartotta a barikádokat másfél napig a szovjet páncélosok ellen.
Este tízkor eleredt az eső. A parancsnok őrséget állított, s a többieknek azt mondta:
- Fiúk, ti húzódjatok a kapuk alá.
- Itt maradunk - mondták a fiúk, és maradtak.
Ó, kamasz fiúk, szívünk reménye, kik nemcsak meghalni, hanem megázni is akartok a hazáért.
HÍRADÓ
Oroszok betörnek egy Közértbe, elviszik az értékes árut, aztán intenek a járókelőknek, azok is nekiállnak, előbb vonakodva, aztán szaporábban. Inkább mi, mint a ruszki - ez a jelszó. És egyszerre mögéjük áll egy autó és filmezik őket.
Hársfa utca. Péknél sorban állók előtt megáll egy teherautó, oroszok kihordanak vagy húsz kenyeret. 300 méterrel odébb megállnak, egy zöldségbolt előtt sorban állók közt ugyanazokat a kenyereket szétosztják. Az emberek körülveszik az autót, hátulról filmezik a nagylelkű segítséget.
ELÉGTÉTEL
A nyugati szovjet követségeken senki sem jelent meg a november 7-i fogadásokon. Az amszterdami (antwerpeni) konzulátusra betörtek a tüntetők, megették a büfét, s aztán az ablakon a csatornába hajítják a konzulátusi tisztviselőket. Azóta őrnaszád cirkál a csatornán, hogy ha hajigálják az oroszokat, könnyebb legyen a mentés.
*
A fosztogatók - mondta egy magyarul törve beszélő orosz tiszt a Margit-hídfőn - orosz ruhába öltözött magyar fasiszták.
*
(Örkény István, Budapest, 1912. április 5. - Budapest, 1979. június 24., Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író.)
Forrás: estiszökő abosegzavara facebook
 
 
0 komment , kategória:  Jeles napok  
Címkék: megötszöröződött, fegyverropogást, írószövetségbe, figyelmeztetem, belekeveredünk, ellenességedet, tisztviselőket, géppisztolyát, hirdetőoszlop, megpihennének, megtelepültek, elfoglalására, háziasszonyok, ávóslaktanyát, polgártársnak, páncéloscsata, rajzszögezett, fiatalasszony, nekiszögezték, nehézkesebben, összecsapható, elfoglaljunk, fürdőruhában, szemtanúkhoz, abosegzavara, konzulátusra, holttestekre, szabadságról, követségeken, járókelőknek, galambjainak, politikusnak, feldübörgött, géppuskázzák, hazugságokat, küldöttségre, ember egyre, szemforgatás közben, cinikusan haszonelvű, megbízható szemtanúkhoz, ávósok orvul, ifjúság kiáltványát, fiatal kígyó, első halott, alezredes teste, első sortüzek, menekülők kikerülték, utcára érve, tetőkről géppuskák, zsebünkben töltőtoll, leány képe, leleményes ember, ESTI SZÖKŐ, Most Örkény, Örkény István, ELSŐ LÖVÉS, SZÓBÓL ÉRT MAGYAR EMBER, TÁRGYAK HUMORA, Szilágyi Erzsébet, HÁZIASSZONYOK ÉS KISIPARI SZABÓK, József Attila-díjas,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ahogy emelkedik a rezgés...  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  György napra  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Esti kép  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Nehezen engedem  próbáljuk ki az őszinteséget  Gábor Dénes gondolata  Maradék idő  Facebookon kaptam  Naplemente  A Föld napja  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Idézetek a barátságról  Esti kép  Egyszerűen  Jó éjszakát  Miért nem menti meg Jézus...  Szent György nap  Paul David Tripp Április 26  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Ahogy emelkedik a rezgés...  Muratáj  Föld napja április 22  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Alvó cica  Különös!  Gábor Dénes gondolata  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Föld napja április 22  Pillangó  Ha így haladunk...  Gaál Viktor gondolata  Próbálkozni kell ahhoz,  Mindenünk, amink van, amit sze...  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
ember egyre, szemforgatás közben, cinikusan haszonelvű, megbízható szemtanúkhoz, ávósok orvul, ifjúság kiáltványát, fiatal kígyó, első halott, alezredes teste, első sortüzek, menekülők kikerülték, utcára érve, tetőkről géppuskák, zsebünkben töltőtoll, leány képe, leleményes ember, magyar páncélosok, első lövés, első lövésből, egykori Guttmann-áruház, mozi előtt, tömeg sűrűjének, hirdetőoszlop mögül, magyar ember, fecske röptét, levegőbe tudom, pesti utcák, robogó autóbusz, jármű útjából, kiugró párkányán, levegőbe írni, tenyérnyi biztonságot, őrült agyvelejében, egyetlen élőlények, forradalom éppolyan, szovjet páncélos, páncélos végigdübörög, egyik páncélos, ávóslaktanyát ostromolja, perc múlva, felszólító módot, tipró diadalnak, önkény pokoli, legnagyobb magyar, szőke polgártársnak, tömegből valaki, ellenkező irányból, oroszok kivonulása, szenvedélyes hang, vita egyre, földalatti fúrótornya, barikádokat másfél, szovjet páncélosok, parancsnok őrséget, értékes árut, ruszki &#8211, zöldségbolt előtt, kenyereket szétosztják, emberek körülveszik, nagylelkű segítséget, nyugati szovjet, csatornába hajítják, konzulátusi tisztviselőket, fosztogatók &#8211, magyarul törve, megötszöröződött, fegyverropogást, írószövetségbe, figyelmeztetem, belekeveredünk, ellenességedet, tisztviselőket, géppisztolyát, hirdetőoszlop, megpihennének, megtelepültek, elfoglalására, háziasszonyok, ávóslaktanyát, polgártársnak, páncéloscsata, rajzszögezett, fiatalasszony, nekiszögezték, nehézkesebben, összecsapható, elfoglaljunk, fürdőruhában, szemtanúkhoz, abosegzavara, konzulátusra, holttestekre, szabadságról, követségeken, járókelőknek, galambjainak, politikusnak, feldübörgött, géppuskázzák, hazugságokat, küldöttségre, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 970 db bejegyzés
Összes: 10110 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2429
  • e Hét: 12170
  • e Hónap: 21756
  • e Év: 90676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.